Welkom      De Ragdoll
Het ras is halverwege de jaren 60 ontstaan. De stichtster van het ras is Ann Baker. Zij noemde het ras Ragdolls (betekent lappenpop). Ragdolls kregen deze naam doordat ze enorm relaxed zijn en zich slap houden wanneer je ze optilt. De Ragdoll behoort tot de zogenaamde Hybride rassen. Dit betekent dat het geen natuurlijk ontstaan kattenras is maar het resultaat van het jarenlang selectief fokken en uitkruisen met bepaalde rassen. Het Ragdollras heeft zijn grootste bekendheid verkregen door de legende van het ras. Tot aan vandaag worden er nog verhalen verteld dat de Ragdoll geen pijn kan voelen. Dit is uiteraard niet waar. In 1991 zijn de eerste Ragdolls in Nederland op de shows verschenen waar ze razend populair werden. Vooral het lieve karakter spreekt de meeste mensen erg aan.

 

Uiterlijk:
De Ragdoll is een grote, grof gebouwde halflangharige kat. Ragdolls worden wit geboren. Pas rond zijn derde levensjaar is hij volledig uitgegroeid en uitgekleurd. Een volwassen poes weegt tussen de vier en zes kilo, een volwassen kater weegt tussen de vijf en acht kilo. De pointed Ragdoll valt net als de Siamees onder de groep pointed katten (colourpoints), dat wil zeggen dat de points (poten, oren, masker en staart) zijn gekleurd, terwijl de lichaamskleur lichter is. De oogkleur is blauw.

 

Karakter:
De Ragdoll is een rustige, vriendelijke en aanhankelijke kat. Hij loopt je overal achterna en is nieuwsgierig en speels. Met Ragdolls in huis moet je altijd opletten waar je loopt, want ze gaan niet gauw voor je opzij. Ze willen altijd bij je zijn, waar je je ook in huis bevindt. Ragdolls vinden in eerste instantie iedereen lief, maar ze kunnen ook echt hun favoriete persoon hebben. Ze kunnen uitstekend met kinderen en andere dieren overweg en passen zich vrij snel aan in nieuwe situaties. Ragdolls hebben over het algemeen een zachte stem, die sommigen maar al te graag gebruiken om met je te "praten".

 

Kleuren:
Origineel zijn de pointed Ragdolls er in vier kleuren namelijk Blue, Seal, Lilac en Chocolate.
Blue is een verdunning van Seal en Lilac is een verdunning van Chocolate.

 

 

Nieuwe kleuren:
Nieuwe kleuren zijn Flame: Red (rood), Blue Tortie en Seal Tortie.( Tortie = Cream)

Nieuwe aftekening is Lynx: Tabby-aftekening in de points, komt voor in alle kleuren en variëteiten. Torbie is de benaming voor een poes die zowel Tortie als Tabby is.

 

Variëteiten:
De pointed Ragdoll komt voor in drie variëteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bicolour. In het kort per variëteit:

 

Colourpoint:
Points, dat wil zeggen: masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, namelijk crèmekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Er zijn Colourpoints met en zonder buikvlek. Een buikvlek is toegestaan, maar niet gewenst. Een Colourpoint mag absoluut geen wit hebben.   
 

 

Mitted:
Mitted betekent gehandschoend. Bij een mitted zijn de points gekleurd. Maar ze onderscheiden zich duidelijk van de Colourpoint; de voorpoten hebben witte handschoentjes en de achterpoten witte laarsjes. Kin en borst zijn wit. Van de kin tot aan de staartinplant loop een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus. Lichaamskleur is crèmekleurig. 
  

 

Bicolour:
Masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte "V". Staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit. Rugdek is vaak lichter gekleurd dan de oren, staart en poten.  
 

De Solid:
De Ragdoll kent buiten de blauwogige point exemplaren de nonpoint Ragdolls. De non pointed (solid) is geen nieuwe variëteit, en ook geen nieuw 'type' Ragdoll. Deze non pointed (solid) Ragdolls zijn er al vanaf het begin en zijn er in alle vacht- en oogkleuren. De varieteiten met wit zijn hetzelfde als de point Ragdolls namelijk mitted, bicolor en tabby (lynx).
De Solid wordt in Nederland niet als Ragdoll erkend.

Enkele Amerikaanse fokkers zijn vanuit hun vereniging eind zeventiger jaren begonnen hun authentieke IRCA Ragdolls, zowel de point als de nonpoint exemplaren, buiten de IRCA om te laten registreren bij TICA (Amerika). Omdat TICA de IRCA Ragdolls (zowel de point- dan de nonpoint Ragdolls) niet accepteerde als Ragdoll moesten deze dus geregisteerd worden als 'huiskatten'. Pas na 3 generaties (IRCA ragdoll x ragdoll) vond TICA dit weer volbloed Ragdolls. Zodoende zijn er bij TICA zowel geregistreerde point- als non point Ragdolls.
 
Mink en Sepia:
Ook de Mink is geen nieuwe variëteit of nieuw type Ragdoll. Zij zijn er vanaf het begin. Hoewel ze in Nederland niet worden erkend, zien we langzaam maar zeker meer Mink en Sepia.

De Mink heeft een minder groot verschil tussen de points en de rest van het lichaam. De Sepia heeft zo weinig verschil dat het bijna lijkt alsof de points en de rest van het lichaam dezelfde kleur hebben. Mink en Sepia zijn vanaf de geboorte donkerder gekleurd dan de colourpoint Ragdoll.

De Mink heeft blauw/blauwgrijze ogen tot aqua kleurige ogen.

De Sepia heeft soms blauwe ogen maar ook groen tot goud/geelachtige ogen. 
 

Vachtverzorging:
De Ragdoll is een halflangharige kat, met een vacht die makkelijk te verzorgen is. De vacht is zijdezacht en klit normaalgesproken niet. Een keer per week losjes borstelen en kammen is in principe voldoende, maar in de ruiperiode is het aan te raden de kat meerdere keren te borstelen en kammen om de dode haren te verwijderen, dit om onder andere haarballen te voorkomen. Het is niet nodig de kat in bad te doen (alleen als het echt nodig is), beter is het om de vacht te poederen met talkpoeder, dit even in te laten trekken en dan uit te borstelen, zo verwijder je al het vuil en vet uit de vacht.

 

Een kitten kopen: 
Informatie over het kopen van een kitten, kunt u lezen onder "kittens-kitteninformatie". 
 
 
 
 

 

 

 

© A.B.R.L.