Welkom      Kittens      Kitten informatie

Deze pagina is speciaal bedoeld voor mensen die van plan zijn om een Ragdoll kitten aan te schaffen. Graag willen wij u met de informatie op deze pagina en handvat geven voor een leuke maar ook een verstandige zoektocht naar een kitten.

 

Wij willen nu een Ragdoll

Helaas neemt niet iedereen de tijd om in alle rust een fokker en daarna een kitten uit te zoeken. De kans op een teleurstelling is dan zeker aanwezig. Bedenk op uw zoektocht dat de aanschaf van een huisdier betekent dat die voor de komende 12 tot 20 jaar bij u zal wonen. Het is dus van belang om zorgvuldig te werk te gaan.

 

Kittens op het internet

Er zijn in Nederland verschillende sites waarop kittens worden aangeboden. Het is verstandigs om voor een fokker te kiezen die aangesloten is bij één van de vier Ragdoll rasverenigingen. Wij raden u af om kittens via sites als Marktplaats te kopen. Via de rasverenigingen kunt u heel eenvoudig kijken op de websites van verschillende fokkers.

Deze websites geven u een eerste indruk hoe de fokker werkt.

 

Kittens op een show

Soms worden kittens aangeboden op een show. Ons advies is om nooit een kitten op een show te kopen. Wel kunt u met de desbetreffende fokker een afspraak maken voor een bezoek.

 

Het eerste contact met de fokker

Het eerste contact met de fokker zal meestal via email of via de telefoon gaan. Stel uw vragen en kijk en luister goed of de fokker al uw vragen beantwoord. Wanneer dat het geval is kunt u overgaan tot het maken van de eerste afspraak.

 

Op bezoek bij een fokker

Het is absoluut niet verkeerd om bij verschillende fokkers op bezoek te gaan. Maak per dag nooit meer dan één afspraak om bij een fokker op bezoek te gaan. Fokkers zijn bang voor virussen en bacteriën en het overdragen van de ene cattery naar de andere cattery gaat snel. Kittens zijn hierin bijzonder kwetsbaar.

 

Waar moet u op letten

Waar zijn de kittens? Zijn ze in de woonkamer of in een andere ruimte.

Sommige fokkers kiezen er voor om de moederpoes in een aparte ruimte te laten bevallen en de kittens daar de eerste twee á drie weken in alle rust met moeder alleen te laten. Andere fokkers kiezen er voor om de moederpoes in de huiskamer te laten bevallen en de kittens vanaf het begin in de huiskamer op te laten groeien. Vaak kiezen fokkers er voor om de eerste weken de moederpoes met haar kittens in een kittenkooi in de woonkamer te plaatsen. Op die manier zijn de kittens wel in de huiselijke omgeving maar toch ook nog redelijk beschermd tegen onverwachte gebeurtenissen.

 

Socialisatie

Socialisatie is een belangrijk onderdeel in leven van een kitten. Het is van groot belang dat de kittens al van jongs af aan regelmatig worden geknuffeld en wennen aan alle dingen die in huis aanwezig zijn. Bezoek, kinderen, de stofzuiger, knuffelen, andere dieren enz. zijn belangrijke ervaringen voor een kitten.

 

Hygiëne

Hygiëne is een belangrijk onderdeel van een cattery. Ook met meerdere katten in huis hoeft het niet naar te ruiken in huis. Let er op dat het schoon is in huis. Waar staan de kattenbakken en waar staat het voer en het water. Ziet dat er ook schoon uit dan bent u al weer een stap dichter bij de aanschaf van uw kitten.

 

 

Gedrag

Hoe reageren de kittens en de volwassen poezen op uw bezoek. Zijn ze nieuwsgierig of kruipen ze weg. Kittens mogen best een beetje voorzichtig zijn naar vreemden maar schuw of angstig gedrag is niet wenselijk. Niet alle Ragdolls zijn schootkatten maar hun nieuwsgierigheid zal het meestal winnen van de terughoudendheid. Wanneer er geen Ragdolls bij u in de buurt willen komen is dat geen goed teken.

 

Testen op erfelijke afwijkingen

De ouders van de kittens behoren getest te zijn op FeLV (kattenleukemie) en FIV (kattenaids). Een goede fokker test zijn/haar Ragdolls ook op de erfelijke afwijkingen HCM en PKD. Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de meest voorkomende hartafwijking bij de kat. HCM kan bij alle katten en alle kattenrassen voorkomen. Katten met Polycystic Kidney Disease (PKD) krijgen in de loop van hun leven steeds meer met vocht gevulde blaasjes (cysten) in hun nieren.

Beide aandoeningen kunnen worden onderkent door middel van een DNA test en door echografie. Bij de HCM DNA testen is het belangrijk om te weten dat er tot op heden nog maar twee markers zijn waarop kan worden getest. De testen mogen niet ouder zijn dan één jaar. Een goede fokker laat u graag de testen zien. Mocht de fokker dit vergeten vraag dan om de testen in te mogen zien.

 

Het kiezen van een kitten

Wanneer u tevreden bent over de fokker dan komt het moment van het uitzoeken van een kitten. Wat zijn uw wensen? Heeft u interesse in een bepaalde kleur of aftekening?

Bent u op zoek naar een poes of een kater? Bent u van plan om er mee te gaan showen of te gaan fokken of zoekt u juist een gezellig huisvriendje? Dit zijn zeker zaken om met de fokker te bespreken zodat die u kan helpen bij het maken van uw keuze.

Wanneer u van plan bent om later met het kitten te gaan fokken bespreek dat dan al in het eerste gesprek met de fokker om een eventuele latere teleurstelling te voorkomen.

 

Misschien zit het kitten van uw keuze niet in het nestje. Wanneer u niet overtuigd bent over een kitten besluit dan om het niet te kopen en wacht op een volgend nestje of ga op zoek naar een andere fokker. Koop nooit een kitten omdat het er zo zielig uitziet. Een kitten uitzoeken doe je met je hart maar een kitten kopen doe je met je verstand.

 

Gezondheid

Kittens dienen volgens een schema te zijn ontwormd. Daarnaast moet de fokker de kittens twee keer laten enten op de leeftijd tussen de 8 en 10 weken. De vaccinaties en een gezondheidsverklaring/klinisch onderzoek staan vermeld in een EU/paspoort die de fokker bij van de dierenarts mee krijgt.

 

Op welke leeftijd mag een kitten naar de nieuwe eigenaar

Het is begrijpelijk dat u uw nieuwe aanwinst zo snel mogelijk mee naar huis wil nemen maar voor het welzijn van het kitten is het belangrijk dit pas te doen als de tijd daar rijp voor is. Een kitten moet minimaal tot 13 weken bij de fokker blijven. Een te vroege moeder jong scheiding kan leiden tot gedragsproblemen in de toekomst. Natuurlijk kunt u wel uw kitten in de tussen liggende tijd regelmatig bij de fokker bezoeken.

 

De stamboom

Koop nooit een kitten zonder stamboom. De stamboom bevat de genetische gegevens van uw Ragdoll. Een fokker betaald gemiddeld tussen de € 10,00 en € 20,00 voor een stamboom. Een goede fokker zal nooit kittens verkopen zonder stamboom.

 

Contracten

Veel fokkers werken met een verkoopcontract waarin staat wat uw afspraken zijn met de fokker betreffende het kitten. Een contract dient ter bescherming van de fokker, de koper en het kitten. Wanneer het een goede fokker betreft zal en ook een vermelding instaan over een garantie voor vervanging wanneer het kitten binnen een periode van één á twee jaar zou komen te overlijden aan een erfelijke aandoening.

Meestal wordt er veel aandacht besteed aan de rechten en plichten van beide partijen. Lees het contract goed door om te zien of alle gemaakte afspraken ook op papier staan. Teken alleen als u het 100% eens bent met die afspraken.

 

Het moment van ophalen

Na lang wachten volgt dan eindelijk de dag dat u uw kitten bij de fokker op kan halen.

Spreek bij voorkeur een moment in de ochtend af. Op die manier heeft het kitten voldoende tijd om het nieuwe huis bij daglicht te verkennen. Een verhuizing is voor zo’n kleine hummel een ingrijpende ervaring. Nodig dus niet direct een huis vol kittenbezoek uit. Laat uw kitten in rust wennen aan de nieuwe omgeving en laat het daarna kennis maken met iedereen die dat leuk vindt.

 

Welk soort/merk voer

Kies bij voorkeur hetzelfde voer dat de fokker ook gebruikt!. Desgewenst kunt u dit geleidelijk vervangen door er een merk, waaraan u de voorkeur geeft, doorheen te mengen.

 

Wij wensen u heel veel plezier met het uitzoeken van een goede fokker en een prachtig kitten!

 

© A.B.R.L.