18 januari 2022

Alles wat je moet weten over sandwichpanelen

Sandwichpanelen dak worden alom geprezen vanwege een aantal voordelen, voornamelijk gerelateerd aan de kosten. Vergelijkingen tussen frame- of stijlwanden (frames bekleed met sandwichpanelen) en traditionele bouwtechnologieën op basis van metselwerkwanden onthullen de voordelen van sandwichpanelen op drie belangrijke gebieden:

Directe kosten


De bouw van een gebouw in beide technologieën vereist vergelijkbare investeringsniveaus. De vergelijking op dit gebied omvat de kosten van bouwmaterialen, arbeid en verzending.

Constructietijd


Een gebouw op basis van een traditioneel metselproces kan 6 tot 7 maanden in beslag nemen.

Een gebouw van hetzelfde volume met behulp van stud-scheidingswanden neemt slechts 1 maand in beslag.

De bouwtijd is bedrijf kritisch. Hoe eerder een productiegebouw of magazijn in gebruik wordt genomen, hoe sneller de investering kan worden terugverdiend.

Stoeterij-scheidingsgebouwen worden gemonteerd in plaats van “gebouwd”. De voltooide constructiedelen en bekledingscomponenten komen ter plaatse aan en worden vervolgens als een huis van speelgoedstenen in elkaar gezet. Een ander pluspunt is dat er niet hoeft te worden gewacht tot de gebouwschil overtollig vocht verliest.

Constructieproces


In sommige bedrijfstakken kunnen de constructie-eisen van cruciaal belang zijn voor een bouwproject. De constructie van spijkerwanden is een ‘droog proces’, waarbij geen water nodig is voor de constructiematerialen. Een droog proces vereist enkel de montage van de constructie en de bevestiging van de bekleding (hier de sandwichpanelen dak) met schroeven.

Traditionele metselwerkconstructies maken gebruik van ‘natte processen’, waarbij aanzienlijke hoeveelheden water nodig zijn om de mortel te maken voor metselen, beton om te gieten of het gips voor pleisterwerk.

Sommige industriële sectoren, zoals de houtverwerking of de farmaceutische productie, vereisen een vaste en gecontroleerde relatieve vochtigheid, waardoor natte bouwprocessen uitgesloten zijn.