18 januari 2022

Hoe is het uurtarief voor een oppas opgebouwd?

Wanneer je op zoek gaat naar een oppas voor je kind of kinderen, wil je waarschijnlijk ook weten hoeveel je een oppas moet betalen. Zo kom je erachter of het tarief dat een oppas vraagt redelijk is, of kun je wanneer de oppas zelf ook geen idee heeft samen een eerlijk bedrag bepalen. Dus, gemiddeld tarief oppas nodig? Lees dan gauw verder! 

Het startbedrag 

Het gemiddelde bedrag voor een oppas ligt rond de €5,-. Voor ieder extra kind kun je daar twee tot drie euro bij optellen. Dit bedrag vormt de basis van het uurtarief. Is de oppas een jong persoon van bijvoorbeeld 15 jaar oud? Dan zou het iets minder kunnen zijn. Gaat het juist om een wat ouder persoon? Dan ligt het tarief één à twee euro hoger.  

Extra’s 

Er zijn allerlei verschillende situaties waardoor een oppas meer verdient dan het startbedrag. Dit komt lang niet altijd voor, maar vaak zijn enkele van de onderstaande punten wel van toepassing. 

  • Klusjes in huis 

Doet de oppasser klusjes zoals koken en afwassen? Dan is het gebruikelijk om hem of haar daar extra voor te betalen. Je kunt dit meenemen in het uurtarief of los toevoegen aan de betaling wanneer het om een sporadisch klusje gaat.  

  • Kinderen ophalen of wegbrengen 

Soms is het handig of belangrijk dat de oppasser jouw kind ophaalt van sport of school. Wanneer de oppasser daar twee minuten voor moet lopen is dat niet zo’n uitdaging, maar er zijn ook gevallen waarin dit tot wel een half of heel uur extra tijd kost, nog voordat het oppassen zelf daadwerkelijk begint. Dan is een toevoeging aan het tarief redelijk.  

  • Avonduren of nachturen 

Wanneer jouw kinderen op bed liggen hoeft de oppasser vrijwel niets meer te doen. Je kunt hem of haar dan één of twee euro per uur minder betalen. 

Zo is het gemiddelde tarief van een oppas dus opgebouwd! 

We hopen dat je nu een goed beeld hebt gekregen van het gemiddelde tarief van een oppas en welke factoren daar invloed op hebben.