18 januari 2022

Kort stappenplan voor het kopen van een huis

Na lang wikken en wegen heb je de knoop doorgehakt: je gaat een huis kopen! Termen als hypotheek en makelaar vliegen je nu om de oren.  Er zijn zoveel dingen waar je aan moet denken. Dat is nog eens wat anders dan een huis huren. Wat zijn de belangrijkste dingen waar je aan moet denken als je een huis gaat kopen? Hieronder volgt een stappenplan.

Stap 1: bieden en onderhandelen

Wanneer je een huis op het oog hebt, moet hier uiteraard een bod op geplaatst worden. De vraagprijs is wat de verkoper ervoor wil hebben en zegt niks over wat het huis waard is. Wellicht is het verstandig om te overleggen met een makelaar wat een redelijk bod is. Bied niet gelijk je maximale budget, want dan is er geen ruimte meer om te onderhandelen.

Stap 2: hypotheek afsluiten

Je bod is geaccepteerd. Nu moet er geld geregeld worden. Je moet hiervoor een hypotheek afsluiten. Als het goed is heb je van te voren al gesprekken gehad met de bank om te kijken hoeveel geld je zou kunnen lenen. De hypotheek moet nu daadwerkelijk afgesloten worden.

Stap 3: levering

Wanneer je daadwerkelijk in het huis gaat wonen, heet dit de levering. De oude bewoners zijn er inmiddels uit en jij kan er jouw paleisje van maken. Voordat je naar de notaris gaat om de overdracht te tekenen, voer je een inspectie uit om te kijken of alles nog wel klopt zoals het afgesproken was.

Stap 4: inrichten

Eindelijk is het zo ver, je hebt de sleutels ontvangen en je gaat daadwerkelijk in je nieuwe huisje wonen. Omdat het een koophuis is, wil je alles perfect in orde hebben. Je gaat allemaal nieuwe meubels kopen bij bijvoorbeeld Groter in Wonen en je kiest de mooiste verf uit voor op de muren. Het inrichten kan beginnen. Je kan alles precies zo maken en indelen zoals jij dat mooi vindt. Je moet hier immers nog een aantal jaren wonen als het goed is. Wanneer het klussen, verhuizen en inrichten klaar is, is het tijd voor het grote genieten. Je eerste koophuis is ten slotte iets om trots op te zijn.